Passar du som elektriker?

Igår var jag ett ärende hos en svåger i Trollhättan som är elektriker. Nu är jag tillbaka hemma i Vänersborg och eftersom jag hade en givande pratstund med min svåger om hans jobb, så ska jag skriva ett inlägg om det. Nu jobbar jag inte själv som elektriker men det kanske är någonting som du är sugen på. Men vad gör en elektriker? Du kan läsa mer om allt som en elektriker gör på nätet, och behöver du anlita en så kan du klicka här. Men nu pratar vi om vad du kan förvänta dig om du utbildar dig i det här yrket: 

En elektriker jobbar mycket med olika typer av elektriska installationer. Han eller hon installerar, reparerar och underhåller elektriska system i både små och stora byggnader. Det kan till exempel handla om belysning, eluttag och larmsystem. De är vanligtvis anställda på ett företag som specialiserat sig på elektricitet, men det finns även sådana som arbetar för allmännyttiga bolag eller inom industrin. Elektriker kan också ha andra arbetsuppgifter, som att underhålla elektriska maskiner. Arbetet är varierande och det krävs flexibilitet för att kunna ta emot nya utmaningar. Här gäller det nämligen att man hela tiden hänger med i vad som händer i branschen, och är beredd på att vidareutbilda sig för att möta morgondagens krav och utmaningar.

Så – om du vill bli elektriker är det ett intressant jobb med mycket variation! Du behöver grundskoleutbildning och gymnasieutbildning med inriktning mot el, och därefter har du grundkunskaperna men du behöver lära dig jobbet ute på något företag där du går bredvid en erfaren kollega. Ett par år som lärling, sedan kan du alla grunder och kan få jobb överallt. Ja, du kan jobba i hela landet och till och med i andra länder ifall du vill se dig om i världen.